Blog

“Veljača: Ljubav i Crvene Nijanse”

Što vas asocira kada kažemo VELJAČA?
Mene asocira da je to je zimski mjesec, hladnoca , ali i da je najkraći mjesec i da uskoro dolazi proljeće. Čim mi je prošao siječanj počinjem se osjećati bolje , dani su duži i raspoloženje mi je poletnije.  No prije svega definitvno, za mene  je  to  mjesec zaljubljenih, Valentinovo koji se obilježava 14.veljače.  

Valetinovo se slavi širom svijeta i taj dan je poznat po iskazivanju ljubavi i pažnje prema voljenim osobama.

Ako niste znali postoji nekoliko teorija i legendi kako je došlo do obolježavanja ovog datuma Dana Zaljubljenih.

Najpoznatije je objašnjenje vezano za sveca po imenu Valentin koji se suprostavio tada caru Kaludiju II , koji je zabranio mladima da se vječavaju , vjerujući da su neoženjeni muškarci bolji ratnici.  Valetnin ih je potajno vjenčavao i kad su ga otkrili bio je pogubljen 14.2.

Druga verzija kaže da je iz zatvora poslao poruku svojoj čuvarici i potpisao je s „Tvoj Valentin“

Još jedna teorija kaže da je proizašao iz rimskog festivala Lupercalia koji se odžavao sredinom veljače koji je bio posvećen plodnosti i zaštiti od zlih sila. Tokom festivala mladići su  izvlačili imena djevojaka iz kutija kako bi našli svoju izabranicu tokom festivala.

Koja god teorija bila točna , očito je da je ljubav u pitanju, briga za voljene , poštovanje za svakoga nam dragog.

Na što me još asocira veljača? Svakako i na crvenu boju u svim nijansama, koju ćemo vidjati posvuda oko nas . Crvena boje  simbolizira strast, ljubav, romantiku  i energiju. U azijskim kulturama  crvena simbolizira  sreću, radost i prosperitet i zato ju nalazimo u njihovim domovima,  a i mi ovdje na zapadu  posežemo za njihovim uvjerenjima kada želimo prosperitet i sreću. Kažu da je najbolje imati crveni novčanik i da vam nikada neće biti prazan.

No u mjesecu zaljubljenih i voljenih bolje boje nego crvene, koja bi nas asocirala na ljubav i pažnju prema drugima, nema.

Boje definitivno imaju moć da izraze  značenje, prenesu emociju i kreiraju jedistvenu atmosferu.

Tako i ja u fuziji stakla  čak nesvjesno koristim boje koje izraze moje raspoloženje u tom trenutku.

U ovom mjesecu zaljubljenih to je crvena boja koja je ujedno i moja omiljena boja. Naprosto sam uvijek privučena tom jakom bojom koja na svakom mom uradku daje poseban akcent koji se nenamjerno ističe u svakom prostoru. Naprosto zrači , bar za mene.

Veljača je i mjesec darivanja za zaljubljene pa makar to bila i samo čestitka sa srcem i potpis „Tvoj Valentin“ Pažnja je bitna ,da netko zna da ga cijenimo , volimo i da nam je potreban.

Zato ako jos uvijek ne znate što pokloniti svojim curama, dečkima, mama, tetama, sestrama, prijateljima Amalgam glass definitivno nudi izbor za svakoga. Od nakita  preko dekora za kuću do staklenih slika. Ako niste našli što vam se svidja uvijek možemo nešto izraditi i  po narudžbi i prema dogovoru.

Osim toga uvijek možete pokloniti i radionicu fuzije stakla gdje ćete kod nekoga probuditi kreativnost za koju nisu znali a super će se zabaviti i nešto naučiti. A u mjesecu veljači radimo sve nešto crveno kao bi obilježili i mjesec ljubavi i mjesec svih crvenih nijansi.

Pišite mi na što vas podsjeća veljača? I koju boju vi najviše volite i zašto? Kako vi planirate provesti Valetinovo?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)