Blog

Zašto kupiti stakleno posuđe?

Koliko puta se zapitamo što pokloniti najdražima, prijateljima, kolegama s posla za useljenje u stan, sestri, baki za rođendan ili godišnjicu?

Nekoliko je razloga koji će vas potaknuti na kupnju staklenog predmeta, ali prvo jedna kratka priča.

Nedavno sam došao do zaključka da me staklo oduvijek privlačilo, ali nikad o njemu nisam razmišljao na taj način.

Tako sam u svojoj kolekciji pronašla nekoliko predmeta koje čuvam, a koje su mi ostavile mama i teta kojih već dugo nema. Ali tu su da me podsjete na njih, da se sjetim gdje su stajale u kući mojih roditelja i što se tamo čuvalo. Jedna mala zdjelica nastala je, sada znam, tehnikom puhanja stakla, bila je na stolu u sobi mojih roditelja. Njegov oblik, glatkoća i prozirnost stakla me podsjećaju na nježnost i ljubav koju sam od njih imao kao dijete. Druga je svijetloplava zdjelica za slatkiše u obliku košarice i bila je u vitrini koju je imala moja teta, a koristila se samo u posebnim prilikama. Ona je prekrasna ! Također se nadam da će moji sada već odrasli sinovi jednog dana neke od predmeta koje izrađujem čuvati samo kao uspomenu.

Sada znam da sam u sebi oduvijek nosio ljubav prema staklu i tom mediju i tako sam otkrio talent koji me ispunjava kao umjetnika stvarajući predmete fuzijom stakla.

Ne volim raditi puno istih predmeta. Volim eksperimentirati sa staklom i tehnikama koje su mi dostupne jer svaki put je to novo iskustvo i novo iznenađenje. Zato je svaki artikal jedinstven i poseban.

Ako niste znali…

Staklo je jedan od starih medija i duboko je utkano u ljudsku povijest i moderno društvo. Igra važnu ulogu u našem svakodnevnom životu u raznim aspektima našeg života.

Staklo i staklene predmete nalazimo posvuda oko nas, od običnih čaša, boca, zdjela, vaza, tanjura do staklenih lustera, ograda na našim balkonima i kućama. Ako samo pogledate oko sebe vidjet ćete bezbroj predmeta izrađenih od ovog zanimljivog i posebnog medija.

Jedna od karakteristika stakla je da je jednostavan materijal za održavanje, lako se čisti, a njegova najveća prednost je mogućnost recikliranja, možemo ga reciklirati beskonačno mnogo puta, a da ne izgubi na kvaliteti.

Osim svakodnevnih predmeta od stakla koje svakodnevno koristimo, umjetnost stakla seže mnogo dublje kada se u crkvama izrađuju freske i vitraji, te intrigantni predmeti velikih vaza i drugi uporabni predmeti koji su dostizali vrtoglave vrijednosti.

Već sada staklo ima posebnu vrijednost, osim što je uvijek zagonetka kako se tako ravna prozirna površina može oblikovati u razne oblike koji privlače poglede, au kombinaciji s interijerom i svjetlom dobivamo pravu čaroliju. Ali o tome na drugom blogu.

Zato ako kod mene kupite stakleni predmet, bit će to unikat kakav imate samo vi. Njegova će vrijednost s vremenom rasti. Može ostati u vašoj obitelji generacijama, a svaki predmet će imati svoju priču i ljubav i priliku za koju je kupljen. Bit će to ulaganje u umjetnost, jer svaki primjerak je umjetničko djelo. Zato je izvrstan poklon, koji će biti funkcionalan, dekorativan, postojan, neponovljiv.

Slike guraju dva mala bauljanja koja spominjem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)