Blog

Što je fuzija stakla?

Fuzija stakla je proces spajanja dva ili više komada stakla na visokoj temperaturi u jedan homogeni komad stakla. Ovaj proces se obično provodi u posebnim staklenim pećima za postizanje visokih temperatura iznad tališta stakla do 900C.
Proces fuzije stakla obično uključuje sljedeće korake:
1.Priprema staklenih dijelova: Staklene komade koji se spajaju moraju se pažljivo očistiti od prašine, masnoće ili drugih nečistoća koje bi mogle utjecati na kvalitetu spajanja.

  1. Sastavljanje staklenih dijelova: Stakleni komadi se slažu u željenom uzorku ili obliku na posebnu ploču koja može izdržati visoke temperature peći.
  2. Stavljanje u peć: Ploča sa komadima stakla postavlja se u peć koja se programira prema vrsti stakla i željenom efektu koji želimo postići.
  3. Fuzija stakla: Kada se peć zagrije na dovoljno visoku temperaturu, komadići stakla će se početi zagrijavati i spajati na mjestima gdje se dodiruju, formirajući jedan homogeni komad stakla, koji se kasnije može staviti u kalup kako bi mu se dao specifičan oblik.
  4. Kontrolirano hlađenje: Nakon spajanja, stakleni komad se polako hladi kako bi se izbjeglo stvaranje napetosti u staklu koje bi moglo dovesti do pucanja. Ovaj proces hlađenja obično traje nekoliko sati ili čak dana, ovisno o debljini i veličini stakla.

Fuzija stakla često se koristi u umjetničkoj proizvodnji stakla, gdje se koristi za izradu raznih staklenih predmeta, poput vaza, tanjura, skulptura i nakita. Također se koristi u industriji za izradu staklenih ploča, optičkih vlakana i drugih tehničkih proizvoda od stakla.
Poput dobro poznate umjetnosti puhanja stakla, fuzija stakla omogućuje nam stvaranje različitih predmeta korištenjem različite metode koja nudi izvedivu, pristupačnu tehniku za hobiste i umjetnike zainteresirane za izradu vlastitih dizajna.
Ako tražite novi hobi, novi zanat, novu umjetničku formu – ili ako znate da ste to pronašli i spremni ste zaroniti – došli ste na pravo mjesto!

Za početak će vam trebati:

Spremnost za istraživanje i uživanje! Ne trebate osnovno znanje. Možete pohađati naše tečajeve i naučiti osnove fuzije stakla te stvoriti prekrasne unikatne predmete na koje ćete biti ponosni. Osnovni alati i potrošni materijal uključeni su u naše tečajeve. Učimo vas kako biti siguran sa staklom, kako ga rezati i kako funkcioniraju peći koje koristimo.
Potrebna vam je dobra volja, inspiracija i kreativnost, sve ostalo će doći samo po sebi.
Hvala na čitanju!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)