Blog

“Nisam dobar u umjetnosti, nisam kreativan, ne znam ništa nacrtati, nisam pametan.”

Često čujem: “Ne ide mi umjetnost, nisam kreativan, ne znam ništa nacrtati, nisam pametan.” Je li to uvijek istina? Što je uopće umjetnost?

Kad sam bio u osnovnoj školi, likovni mi je bio jedan od najgorih predmeta jer nisam baš znao crtati mrtvu prirodu. Ta jabuka i naranča na stolu su mi stvarale dosta problema jer apsolutno nisam vidjela oblike sjena niti tko zna što sam trebala vidjeti, a mislila sam da sam totalni antitalent za crtanje ili slikanje, što znači umjetnost.

Ali u 8. razredu smo dobili novu profesoricu likovnog i otvorile su mi se neke nove strane tog predmeta, a samim time i likovnog. Po prvi put moja slika je bila na zidovima školskog hodnika i mojoj sreći nije bilo kraja. A kako sam to postigao? Učiteljica nam je rekla da slikamo što god želimo i da koristimo puno boja i tu sam se ja pronašao. Nekako mi je preljev bio bolji, a izbor boja jako dobar, a od tada su se i ocjene popravile.
Naravno, moja karijera i ono što ću izabrati u životu krenulo je što dalje od umjetnosti, jer sam ipak mislila da sam tek tada imala sreće i da nisam za slikanje ili pjevanje, pa sam završila studij ekonomije kod glavni u turizmu. Nekako su mi tada bili puno privlačniji jezici i turizam.

Prije više od 20 godina počela sam slikati jer me na to navukla moja prijateljica Laura.

Rekla je: “Umjetnost je ono što se čovjek prvo sjeti učiniti”. Tako je, sjećam se, u muzeju Tate u Londonu u jednoj od dvorana bio izložen neuredan krevet koji je punio stranice tadašnjih novina i privlačio mnoštvo posjetitelja.
Što je zapravo umjetnik želio reći tim nesređenim krevetom? Mogli bismo o tome još dugo raspravljati, ali poanta je da nam je dao nešto za razmišljanje. Netko se toga sjetio i privukao publiku. On je bio tema razgovora.

Od tada slikam apstraktnu umjetnost, a kad imam vremena volim slikati i priznala sam sebi da mi se to sviđa i da nisam tako loša u tome. To je bio prvi korak, da priznam. Imati taj način razmišljanja, da nisam toliko loš da bih trebao barem probati nešto što se zove umjetnost. Mogu pronaći i tugu

Radost i dubina u mojim djelima; ovisi o tome kada sam ih napravila i kako sam se osjećala u tom trenutku.

Prije više od 10 godina navukla sam se na staklo koje je moja velika ljubav i gdje je moja kreativnost i ljubav prema bojama i oblicima došla do punog izražaja. Tko bi rekao da će me tako krut medij privući?
Svaka radionica za mene je bila novi izazov, probudila je moju kreativnost, opustila me u dobrom društvu, zaboravila sam na svakodnevne poslove i probleme i jedva sam čekala sljedeću.
Od tada nekako drugačije gledam na umjetnost.
Umjetnost je za svakoga nešto drugo. Svatko to vidi na svoj način. Uostalom, ukusi su različiti, a trendovi se mijenjaju, a naši se ukusi prilagođavaju novim interijerima, modi i praktičnosti. Boje koje su u trendu se mijenjaju iz godine u godinu, mijenjamo se i mi i naša očekivanja i ukusi te naše želje u umjetnosti.
Sada umjetnost nije samo slikanje, portreti i pejzaži u raznim tehnikama, sada je umjetnost film, skulptura, fotografija, kazalište, ples, glazba, kuhanje i još mnogo toga. Dakle, umjetnost je posvuda oko nas. I sve je to postojalo prije, ali mi nismo tako gledali.
U svakom slučaju, umjetnost u nama budi kreativnost i želju da stvorimo nešto novo i jedinstveno, samo nama svojstveno, te tako izražavamo svoje ideje, emocije, misli i doživljaje. Kroz umjetnost se povezujemo s drugima i tako produbljujemo naše društvene, kulturne i povijesne veze. Kroz umjetnost istražujemo, eksperimentiramo i planiramo nastup.

Zašto se ne biste pokušali približiti umjetnosti radionicom ili tečajem fuzije stakla, neobičnim medijem? Puno ćete se smijati, rado raditi, dobro se opustiti i svaki put naučiti nešto novo, a na kraju ćete biti nagrađeni prekrasnim unikatnim radovima koji će krasiti vaš dom ili ćete ih nekome pokloniti. Uz radove koje ste sami izradili, odabrali ste dizajn, boje i oblike na koje ćete biti ponosni.
Ako mislite da nemate kreativnosti, da niste spretni, da ne znate ništa nacrtati, nemojte se bojati započeti jer možda vas samo jedna radionica odvede u neki drugi svijet za koji ste mislili da nije za vas i da nemaš talenta za to, kako je bilo i meni. Kreativnost i talenti su u nama, samo ih treba izbaciti na površinu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)